Geboorteplan

Een geboorteplan schrijf je om je voor te bereiden op de bevalling. Dit middel geeft je de uitgelezen kans om duidelijk te maken wat je wensen zijn. Je partner en de verloskundige weten dan precies wat jij wilt. Bespreek het plan met ons, zodat we er zoveel mogelijk rekening mee kunnen houden. Als je hierover nog vragen hebt, kun je ons altijd op werkdagen tussen 08:30 en 16:00 uur bellen. Natuurlijk is het ook mogelijk om een e-mail te sturen.

AFSPRAAK MAKEN

Geboorteplan: digitaal of op papier

Het geboorteplan van Pregnanta is een kort document waarin je alle zaken die voor, tijdens en na de bevalling belangrijk voor jou zijn, aangeeft. Je kunt het geboorteplan digitaal of op papier invullen. De gemiddelde en gewenste lengte van een geboorteplan is één A4-tje.

Waarom een geboorteplan maken?

Het maken van een geboorteplan heeft alles te maken met een goede voorbereiding. We willen dat je je zo comfortabel mogelijk voelt. Een aantal voordelen van een geboorteplan zijn:

 • Je bent bewust bezig met de geboorte van je kindje. Hierdoor bereid je je ook mentaal zo optimaal mogelijk voor.
 • De verloskundige weet precies wat je belangrijk vindt. Zo kan hij je helpen op de manier die jij graag wilt.
 • Je bent samen bezig met je partner om jullie verwachtingen en wensen op een rijtje te krijgen. Op die manier groei je nog meer naar elkaar toe.
 • Je denkt ruim van tevoren na over beslissingen die genomen moeten worden. Je blijft daarmee ook tijdens je bevalling betrokken bij de besluitvorming.

Tips voor het schrijven van een bevallingsplan

 • Less is more. Houd het geboorteplan daarom simpel. Schrijf in korte zinnen op wat je verwachtingen en wensen zijn. Geef bijvoorbeeld aan wie je bij je wil hebben of welke houding je het liefst wil aannemen tijdens de bevalling.
 • Zet de punten die het belangrijkst voor jou zijn, bovenaan.
 • Probeer je geboorteplan zo positief mogelijk in te steken.

Om je te alvast op weg te helpen bij het opstellen van je persoonlijke geboorteplan, hebben we een template ontwikkeld. Kies voor het Nederlandse geboortetemplate of het Engelse geboortetemplate.

Geboorteplan bespreken met de verloskundige

Het is belangrijk om het geboorteplan met je verloskundige te bespreken. Hij of zij kan je meer informatie geven en van advies voorzien. Daarnaast bepaalt hij of je wensen wel haalbaar zijn. Soms is het medisch of praktisch onmogelijk om sommige wensen uit te voeren. We zullen voor je zoeken naar mogelijke alternatieven om er toch gedeeltelijk aan te kunnen voldoen. Kortom, we houden zoveel mogelijk rekening met je wensen, maar uiteindelijk is de medische conditie van moeder en kind doorslaggevend.

Van het geboorteplan afwijken

Soms is het nodig om van het geboorteplan af te wijken. De meest voorkomende redenen zijn:

 • Er zijn ingrepen nodig om het kind veilig ter wereld te brengen.
 • Je bent van gedachte veranderd over iets rondom de bevalling.
 • Je verloskundige verwijst je door naar een gynaecoloog in het dichtstbijzijnde ziekenhuis.
 • Je baby wordt opgenomen op de kraamafdeling.
 • De bevalling loopt anders dan gepland.