Kraamtijd

De kraamtijd is een bijzondere, intensieve periode waarin je moet wennen aan een nieuw leven. Je hebt net een zwangerschap achter de rug. Je bent net bevallen. Er is een nieuw leven met een baby die veel zorg nodig heeft 24 uur per dag. Ook in je relatie verandert er veel: je bent nu niet meer alleen partner van elkaar maar je bent ook ouders. Het kost tijd om een nieuwe balans te krijgen in jullie leven. Daarnaast is er het herstel van de zwangerschap en de bevalling. Om je hierin bij te staan komen wij jou en je baby regelmatig thuis controleren. Ook als je kraambed ongemakken ondervindt, kunnen we deze bespreken.  Vergeet niet dat binnen drie werkdagen na de bevalling de geboorteaangifte bij de gemeente moet plaatsvinden. Heb je nog vragen over de kraamtijd? Neem hiervoor contact met ons op via 020-775 99 27. We zijn op werkdagen tussen 08:30 en 16:00 uur telefonisch te bereiken. Ook is het mogelijk om ons een mail sturen naar verloskundigen@pregnanta.nl. Wij zullen dan zo snel mogelijk contact met je opnemen.

AFSPRAAK MAKEN

Lees meer over:

KRAAMZORG

Samen met de kraamverzorgende verzorgen wij de medische kant van het kraambed. Tijdens deze bezoeken praten we met je na over de bevalling, we letten op de gezondheid van jou en de baby, het verloop van de voeding en de aanpassing van het gezin aan de nieuwe situatie. In het kraambed vinden de hielprik en de gehoorscreening plaats. De kraamverzorgende is een belangrijke steun in het kraambed. Zij helpt je waar mogelijk en geeft je vele adviezen. De controles die de kraamverzorgende iedere dag doet, helpen ons om een goed beeld te krijgen van de gezondheid van jou en je baby. Het is daarom van groot belang om op tijd je aan te melden voor kraamzorg. Als je bent bevallen in het ziekenhuis, komen wij de dag na het ontslag uit het ziekenhuis bij je thuis voor de controle van jou en je baby.

HET KRAAMBED

Het kraambed valt de eerste 10 dagen onder de zorg van de verloskundige. Als je ongerust bent of een dringende vraag hebt kun je in deze periode altijd contact opnemen met ons. De kraamzorg is meestal de eerste acht dagen aanwezig, mochten er problemen zijn in het kraambed waarbij het gewenst is dat de kraamzorg nog wat langer aanwezig is, dan bestaat er de mogelijkheid om deze zorg te verlengen met eventueel een 9e of 10e dag. Daarna nemen de huisarts en het consultatiebureau de zorg van ons over. Uiteindelijk is er zes weken na de bevalling een afrondend gesprek en controle op ons spreekuur. Hiermee komt er een eind aan onze zorg. Het kraambed is belangrijk om goed te herstellen van zwangerschap en bevalling. Wij adviseren je voldoende rust te nemen!

TEMPERATUUR VAN DE BABY

De normale temperatuur van een pasgeboren baby ligt tussen de 36,5 en 37,5 graden. De eerste week is het verstandig de temperatuur van de baby 2 of 3 maal per dag te meten, dit doe je met een digitale thermometer rectaal (in de anus) van de baby. De kraamverzorgster leert je dit! Als de temperatuur beneden de 36,5 graden komt geef je de baby een nieuwe warme kruik, en mutsje op. Gaat de temperatuur dan nog niet omhoog of bij koorts bel dan de verloskundige.

AANGIFTE BIJ DE GEMEENTE

Aangifte moet binnen 3 werkdagen na de geboorte. Vergeet niet je identiteitsbewijs, trouwboekje of eventueel erkenningsbewijs mee te nemen. Je kunt er een afspraak voor maken, maar in de meeste gevallen kun je ook zonder afspraak terecht.