Bevalling

De bevalling is vaak het spannendste gedeelte van je zwangerschap. Daarom is het belangrijk om je goed voor te bereiden en bijvoorbeeld een geboorteplan op te stellen. Zodra de bevalling zich aandient komen wij voor de eerste controle bij je thuis en maken we samen een plan. Je hoeft daarom pas op het laatste moment definitief te beslissen of je thuis of in liever in het ziekenhuis wilt bevallen. Heb je vragen over de bevalling? Neem hiervoor contact met ons op via 020-775 99 27. We zijn op werkdagen tussen 08:30 en 16:00 uur telefonisch te bereiken. Ook is het mogelijk om ons een mail sturen naar verloskundigen@pregnanta.nl. Wij zullen dan zo snel mogelijk contact met je opnemen.

AFSPRAAK MAKEN

LEES MEER OVER:

HOE BEREID JE JE VOOR?

Als een bevalling naar tevredenheid verloopt heeft dat op korte en lange termijn een positieve invloed op zowel moeder als kind. Het geeft vertrouwen in eigen kunnen, voor een volgende bevalling en het versterkt onder andere de band tussen moeder en kind. Een goede voorbereiding op je bevalling is daarom belangrijk. Rond 30 weken zwangerschap staan we tijdens de controle uitgebreid stil bij je bevalling. Hierbij komt onder andere aan bod wanneer je moet bellen, wat je kan verwachten, manieren van bevallen en manieren om met pijn om te gaan.

Belangrijke informatie over het verloop van een bevalling vind je in de volgende folder.

HULP VAN DE PARTNER BIJ DE ZWANGERSCHAP

Partners staan bij ons hoog in het vaandel en zijn onwijs belangrijk tijdens het hele proces.
Er is ook speciaal voor mannen een leuke online cursus: MANKIND.

Tips die wij graag meegeven:

  • Jij bent de beste coach voor je vriendin/vrouw, jij kent haar het beste en vertrouw daarop!
  • Positieve coaching tijdens de moeilijke momenten of bijvoorbeeld op de top van de wee is altijd motiverend tijdens het proces
  • Herinner haar eraan om regelmatig te wisselen van houding om het proces te versnellen
  • Zorg goed voor jezelf! Regelmatig eten en drinken maakt je de beste steun en toeverlaat

GEBOORTEPLAN

Het is bekend dat vrouwen die goed geïnformeerd zijn over wat er bij de bevalling kan en gaat gebeuren en zich betrokken voelen bij de begeleiding, beter terugkijken op deze indrukwekkende gebeurtenis.

Voor sommige zwangeren is het voldoende om wensen en verwachtingen met ons te bespreken, anderen vinden het prettiger dit op te schrijven. Dit kan in de vorm van een geboorteplan. In een geboorteplan beschrijf je jouw wensen rondom de bevalling. Het is bedoeld om de verloskundige en andere zorgverleners te laten weten wat je belangrijk vindt. Zie het ook als een goede voorbereiding op de bevalling en belangrijkste zaken ook voor jezelf op een rijtje te hebben.

Bespreek het geboorteplan met ons. We zullen ons best doen zoveel mogelijk rekening te houden met je wensen, maar daarbij is de medische conditie van moeder en kind doorslaggevend. Houd het simpel en werk met steekwoorden, zodat iedere zorgverlener in één oogopslag kan zien wat ‘echt’ belangrijk is voor jullie.

Om je te helpen bij het opstellen van je geboorteplan, kun je gebruik maken van dit document of het volgende document (EN).

PLAATS VAN BEVALLING

In Nederland heb je de mogelijkheid om te kiezen waar je wilt gaan bevallen. Indien je een medische indicatie hebt, moet je in het ziekenhuis bevallen onder leiding van een gynaecoloog.Heb je geen medische indicatie dan kun je ook in het ziekenhuis bevallen, maar dit doe je dan onder leiding van je eigen verloskundige. We noemen dit een poliklinisch bevalling of een verplaatste thuisbevalling. Je huurt voor een paar uur een verloskamer en wanneer de bevalling zonder complicaties verloopt mag je een paar uur na de bevalling al weer naar huis.

Het is de bedoeling dat je gedurende je zwangerschap samen met je partner bepaalt wat voor jullie de beste plaats is om te bevallen. Thuis bevallen is absoluut veilig en wij hebben alle benodigdheden bij ons om op elke onverwachte situatie te kunnen reageren. Zo kun je bijvoorbeeld ook voor een badbevalling kiezen. Welke keuze je ook maakt het is voor ons het belangrijkste dat jij je prettig en veilig voelt op de plaats waar je gaat bevallen. De beslissing waar je gaat bevallen kun je nog nemen / veranderen tijdens de bevalling.

PIJN TIJDENS DE BEVALLING

Als je zwanger bent, kun je vragen hebben over pijn tijdens de bevalling, bijvoorbeeld hoe erg zal de pijn zijn. Wat als je er niet tegen kunt? Kun je dan iets tegen de pijn krijgen? Bevallen doet pijn. Maar elke bevalling is anders. De ene vrouw kan makkelijker met pijn omgaan dan de ander. Er zijn allerlei manieren om de pijn te verzachten, met en zonder medicijnen, thuis en in het ziekenhuis.

Belangrijke informatie over omgaan met pijn vind je in de volgende folder.

  • Verloskundige hulp bevalling