Termijnecho

Spannend, je eerste officiële echo! Je gaat voor het eerst je baby zien. Wanneer je tussen de 8 en 12 weken zwanger bent maken we je eerste termijnecho. Deze termijnecho noemen we ook wel de 12-wekenecho. Hierbij kijken we hoelang je al zwanger bent. Ook krijg je hier je uitgerekende datum te horen. Deze datum is belangrijk en staat vermeld op de zwangerschapsverklaring die je nodig hebt om zwangerschapsverlof bij je werkgever aan te vragen. Je zorgverzekeraar vergoedt deze 12-wekenecho. Wil je een afspraak maken voor je eerste termijnecho? Neem dan contact met ons op via 020-775 99 27. We zijn telefonisch te bereiken op werkdagen tussen 08:30 en 12:00 uur. Buiten telefonische openingstijden kun je altijd mailen naar verloskundigen@pregnanta.nl.

AFSPRAAK MAKEN

WAT KUN JE ZIEN BIJ EEN 12-WEKENECHO?

Alle baby’s groeien in de eerste weken even snel. Daarom kunnen we aan de hand van de lengte van je baby bepalen hoelang je al zwanger bent. De lengte van je baby meten we vanaf de kruin tot het stuitje. Hiermee rekenen we de datum uit waarop je je kindje kunt verwachten. Ook kijken we bij de 12-wekenecho of het hartje van je baby goed klopt. Het is belangrijk dat de termijnecho plaatsvindt voordat je zwangerschap de 14 weken passeert. Na 14 weken groeien alle baby’s namelijk op hun eigen tempo en is het lastiger te bepalen hoe oud jouw baby precies is.

EÉN OF MEER BABY’S

Het kan natuurlijk zijn dat je in verwachting bent van een meerling. Ook dit is zichtbaar op de 12- wekenecho. Het komt echter wel voor dat de oorspronkelijke meerling toch eindigt in een goed groeiende en gezonde eenling. Na 12 weken zwangerschap is met zekerheid te zeggen of je een meerling draagt of niet.

IS EEN TERMIJNECHO EEN INWENDIGE OF UITWENDIGE ECHO?

De eerste termijnecho is in eerste instantie een uitwendige echo. Wanneer we de echo via je buik doen (dus uitwendig) is het handig om met een volle blaas te komen. Je blaas zorgt er namelijk voor dat je baby in een liggende positie komt. Wanneer er onvoldoende zicht is op je kindje doen we een vaginale echo. Hierbij is het verstandig dat je met een lege blaas komt. Wanneer je een volle blaas hebt, zal deze namelijk in de weg zitten. Goed om te weten is dat deze inwendige echo niet pijnlijk of gevaarlijk is voor jou en je kindje. Wanneer je een vaginale echo krijgt, brengen we een lang staafje van 1,5 cm dik in. Om dit staafje zit een condoom met glijmiddel, zodat we dichter bij de baarmoeder kunnen komen. Dit zorgt voor een duidelijker beeld van je kindje.

KAN ER GEZIEN WORDEN OF ER IETS MIS IS MET MIJN FOETUS?

Ja, helaas komt het ook voor dat er op de termijnecho te zien is dat er iets niet goed is met de foetus. Het kan hier gaan om een miskraam of een afwijking van de foetus bijvoorbeeld. Wanneer dit het geval is, overleggen we samen wat de mogelijkheden zijn. Het kan natuurlijk ook zijn dat je niet wilt weten of je baby een afwijking heeft. Geef dit dan voor het begin van de echo bij ons aan.