Echo Amsterdam

Onze verloskundigenpraktijk is gelegen in Amsterdam Noord, in de Vogelbuurt. Daarnaast hebben we een dependance op Zeeburgereiland waar we ook echo’s uitvoeren. Een aantal verloskundigen bij Pregnanta zijn opgeleid tot echoscopisten en zullen de medische echo’s uitvoeren op de praktijk. Hierdoor zie je bekenden gezichten gedurende het hele proces in de zwangerschap.

Bij echoscopie wordt gebruik gemaakt van ultrageluid, hoogfrequente geluidsgolven, om een afbeelding van de baby of baby’s te maken. Op deze wijze kan de baby, en ook de organen, in beeld worden gebracht. Echoscopie kan op twee manieren worden verricht, uitwendig via de buik of inwendig via de vagina.

Er zijn veel verschillende echo’s voor jou en je baby. Met deze informatie helpen we graag om duidelijkheid te creëren. Op deze pagina lees je meer over:

Wil je een afspraak maken voor een echo in Amsterdam? Neem hiervoor contact met ons op via 020-775 99 27. We zijn op werkdagen tussen 08:30 en 16:00 uur telefonisch te bereiken. Ook is het mogelijk om ons een mail sturen naar verloskundigen@pregnanta.nl. Wij zullen dan zo snel mogelijk contact met je opnemen voor het inplannen van een afspraak.

Neem contact op

VROEGE ECHO EN EERSTE ECHO

Er bestaan situaties waarbij we graag een (eerste) vroege echo maken rond 6-7 weken zwangerschap. We maken deze echo wanneer de duur van je zwangerschap onduidelijk is of je bijvoorbeeld veel last hebt van buikpijn of bloedverlies. Zo kunnen we meer informatie geven over hoelang je al zwanger bent en of je één of meer kindjes mag verwachten. Vanaf zes weken kunnen we het hartje zien kloppen; en dat is elke keer weer een mooi moment. Deze echo wordt op indicatie altijd vergoed door de zorgverzekeraar. Neem contact met ons op als je twijfelt waar je recht op hebt: 0652047610. Tevens kan een vroege echo altijd aangevraagd worden als pretecho (mocht er geen indicatie voor zijn), dan zijn de kosten 45 euro.

PRETECHO

Gedurende de hele zwangerschap kun je een pretecho laten uitvoeren op eigen kosten, bij Pregnanta zijn de kosten 50 euro per echo.
Vanaf 15 weken zwangerschap kunnen we het geslacht van je kindje bepalen. Het is verstandig om met een volle blaas  te komen, dat zorgt er vaak voor dat ze gaan liggen, hierdoor is het geslacht beter in beeld te brengen en krijgen we de mooiste echo beelden van je kindje.
Veel clienten vinden het fijn om tussen 20 en 40 weken zwangerschap hun kindje nog een keer te zien, vraag naar de mogelijkheden bij Pregnanta.

TERMIJNECHO

Indien je geen vroege echo hebt gehad omdat er geen medische reden voor was bijvoorbeeld, is de eerste echo tussen 9-12 weken zwangerschap de termijnecho. Bij deze echo zullen we de definitieve uitgerekende datum bepalen door een lengte meting te doen bij de embryo( ‘s) en de hartactie te beoordelen. Het is belangrijk dat de termijnecho plaatsvindt voordat je zwangerschap de 14 weken passeert. Na 14 weken groeien alle baby’s namelijk op hun eigen tempo en is het lastiger te bepalen hoe oud jouw baby precies is. Tevens wordt er ook goed gekeken naar de baarmoeder en eierstokken.

De eerste termijnecho is in eerste instantie een uitwendige echo. Wanneer we de echo via je buik doen (dus uitwendig) is het handig om met een volle blaas te komen. Je blaas zorgt er namelijk voor dat je baby in een liggende positie komt. Wanneer er onvoldoende zicht is op je kindje doen we een vaginale echo.
De echo wordt altijd vergoed door de zorgverzekeraar.

13 WEKEN ECHO en 20 WEKEN ECHO

Beide echo’s zijn een medisch onderzoek naar de lichamelijke afwijkingen van je kindje. Bij de intake vragen we of je meer informatie wilt over de 13&20 weken echo en of je dit onderzoek wenst, We zullen in een uitgebreid gesprek verder informeren zodat je een juiste weloverwogen keuze kunt maken. Hierbij graag een doorlink maken naar https://www.pns.nl/13-wekenecho/folders voor de juiste up to date folder.

De 13 en 20 weken echo hebben hetzelfde doel. Ze vervangen elkaar niet, maar vullen elkaar aan. Hoewel het kindje rond 13 weken kleiner en minder ver ontwikkeld is dan rond 20 weken, zijn sommige (ernstige) afwijkingen wel te zien. In vergelijking met de 20 weken echo, heb je meer tijd om te bepalen wat je met de uitslag wilt doen. Bij de 20 weken echo zijn veel structuren (zoals het hart) verder ontwikkeld. Daardoor kan de echoscopiste het kind meer in detail onderzoeken.

Je kunt de 13 wekenecho laten doen van 12+3 tot en met 14+3 weken zwangerschap en wordt vergoed vanuit de Rijksbegroting. U kunt alleen kiezen voor de 13 wekenecho als u meedoet aan de wetenschappelijke IMITAS studie

De 20 weken echo kan worden uitgevoerd tussen week 18+0 en week 21+0 van de zwangerschap, en bij voorkeur tussen week 19+0 en 20+0 van de zwangerschap en wordt ook vergoed.

Alleen speciaal opgeleide echoscopisten mogen deze echo’s maken. Wij zullen ondersteuning bieden bij het vinden van de juiste hulpverlener in de buurt en hoe er een afspraak gemaakt kan worden. Ook kun je zelf kijken op www.peridos.nl/zoek-zorgverlener. Wij werken veel samen met Echo Noord, VCO echopunt in Oost en echo Amsterdam in het centrum van Amsterdam.

GROEIECHO

Tussen de 22e en 40e week van je zwangerschap voeren we een groeiecho uit als daar een medische reden voor is, deze wordt dan altijd vergoed door de zorgverzekeraar.  Hierbij kijken we naar onder andere naar de beenlengte, buikomvang en het hoofdje van je baby om goed de groeicurve in beeld te kunnen brengen en uitgebreid uitleg te geven over de bevindingen. Soms is het belangrijk om meerdere groeiecho’s uit te voeren, We zullen deze informatie geven tijdens de afspraak. Ook kijken we naar de hoeveelheid vruchtwater en de placenta.

LIGGINGSECHO

Bij 36 weken zwangerschap doen we een liggingsecho als we vermoeden dat je baby in stuit of dwars ligt. We kijken daarbij of er een oorzaak bestaat voor de stuitligging, hoeveel vruchtwater je hebt en waar je placenta ligt. Ligt je baby inderdaad in stuit? Dan gaan we proberen je baby in de baarmoeder te draaien, zodat het hoofdje naar beneden komt te liggen. Je kunt met een verwijzing van de gynaecoloog of de verloskundige bij ons terecht voor een liggingsecho.

VERGOEDING ECHO BABY

Een basisverzekering dekt alle zorg die je als moeder voor, tijdens en na je zwangerschap nodig hebt. Hetzelfde geldt voor je baby. Hierbij kun je denken aan de kosten voor verloskundigen, huisartsafspraken en onderzoeken bij de gynaecoloog. De standaard echo’s, zoals de termijnecho bij 12 weken zwangerschap en het structureel echoscopisch onderzoek bij 20 weken zwangerschap worden door de verzekering vergoed. De kosten van een pretecho bij Pregnanta zijn 50 euro.