Regelen tijdens zwangerschap

Gedurende de zwangerschap is het belangrijk een aantal zaken goed en op tijd te regelen. We hebben ze voor je op een rijtje gezet. Lees hier wat je allemaal kunt voorbereiden voor de bevalling, zoals bijvoorbeeld je vluchtkoffertje. Wil je meer advies over wat er allemaal tijdens de zwangerschap geregeld moet worden? Neem dan contact met ons op via 020-775 99 27. We zijn op werkdagen tussen 08:30 en 16:00 uur telefonisch te bereiken. Ook is het mogelijk om ons een mail sturen naar verloskundigen@pregnanta.nl. Wij zullen dan zo snel mogelijk contact met je opnemen. Wil je een afspraak maken om langs de praktijk te komen? Je bent altijd vrijblijvend welkom om kennis te komen maken. Door op de knop hieronder te klikken maak je meteen een afspraak.

AFSPRAAK MAKEN

INLICHTEN HUISARTS, APOTHEEK EN VERZEKERING

Het is belangrijk dat zowel je huisarts, apotheek en verzekering op de hoogte zijn van je zwangerschap. In geval van ziekte of bij het voorschrijven van medicijnen wordt dan rekening gehouden met je zwangerschap.

KRAAMZORG

Het is belangrijk om in het begin van de zwangerschap kraamzorg te gaan regelen, bij voorkeur voor 16 weken. Wanneer je familie of bekenden hebt die je na de bevalling zullen helpen, ben je tóch verplicht kraamzorg te regelen. Een kraamverzorgende assisteert ons tijdens de bevalling en helpt je gedurende de eerste week met de verzorging van jezelf en de baby. Ook voert zij controles uit en houdt ons hiervan op de hoogte. De praktijkassistente zal je tijdens de eerste controle vertellen waar en hoe je dit het beste kunt regelen.

ZWANGERSCHAPSCURSUSSEN

Het is aan te raden tijdens de zwangerschap, ter voorbereiding van de bevalling, een zwangerschapscursus te gaan volgen. Er zijn veel verschillende soorten cursussen. Het is belangrijk een cursus te kiezen die bij je past. Je krijgt op de tweede controle op onze praktijk een overzicht van de zwangerschapscursussen die in Amsterdam en directe omgeving gegeven worden. Indien je een cursus wilt gaan volgen, doe je er goed aan dit tijdig te regelen. Dit zo rond de 20 weken zwangerschap.

ERKENNING

Indien je niet gehuwd bent, is het belangrijk om tijdens de zwangerschap de erkenning van je kind te regelen bij de Burgerlijke Stand. Tevens is er, gehuwd of ongehuwd, een vrije keuze in de achternaam van je kind. Ook dit regel je tijdens de zwangerschap bij de Burgerlijke Stand.

ZWANGERSCHAPSVERLOF

 • Werknemer
  Als zwangere heb je recht op minstens 16 weken zwangerschapsverlof. Hoe lang de verlofperiode feitelijk duurt, is afhankelijk van de datum waarop je baby daadwerkelijk wordt geboren.
  Zwangerschapsverlof vraag je, tenminste 3 weken voor de gewenste ingangsdatum van het verlof, aan bij je werkgever. Je werkgever zal je dan vragen om een zwangerschapsverklaring. Deze verklaring, waarin de vermoedelijke bevallingsdatum staat, krijg je van je verloskundige.
 • Zelfstandige
  Ben je zwanger en werk je als zelfstandige? Dan geldt voor jou de regeling Zelfstandig en Zwanger (ZEZ). Je kunt een zwangerschapsuitkering krijgen van minimaal 16 weken.
  De uitkering begint 4 tot 6 weken voor de dag dat je bent ‘uitgerekend’. Je kunt de aanvraag indienen tot uiterlijk 2 weken voor de uitkering ingaat. Dat is 6 tot 8 weken voor je vermoedelijke bevallingsdatum. Vraag de uitkering aan bij UWV met het formulier ‘Aanvraag ZEZ-uitkering voor zwangere zelfstandigen’.
 • Werkloos
  Als je werkloos bent en een WW-uitkering, een Ziektewetuitkering of een arbeidsongeschiktheidsuitkering ontvangt, heb je ook recht op zwangerschapsverlof. Je vraagt dit, minimaal 3 weken voor de gewenste ingangsdatum, aan bij het Uitvoeringsinstituut werknemersverzekeringen (UWV).

KRAAMPAKKET

Iedereen die gaat bevallen moet een kraampakket in huis hebben. Dit pakket wordt meestal verstrekt door de ziektekostenverzekeraar. De verloskundige legt je uit hoe je deze aan kunt vragen.

BED VERHOGEN

Vanaf 37 weken mag je gaan bevallen. Dit betekent dat je alles in huis moet hebben wat nodig is rondom een bevalling en dat je bed verhoogd moet zijn (70-80 cm.). Dit kun je doen door middel van bedklossen of (bier)kratjes. De bedklossen zijn samen met een ondersteek vanaf 37 weken gratis af te halen bij de Thuiszorgwinkel.