fbpx
Kinderwens: laat ons helpen jullie kinderwens te vervullen
13383
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-13383,bridge-core-1.0.5,qode-quick-links-1.0,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,footer_responsive_adv,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-theme-ver-22.4,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-5.7,vc_responsive

KINDERWENS

Het lijkt zo makkelijk, maar je kunt meer doen om zwanger te worden, en voornamelijk om gezond zwanger te worden. De laatste jaren wordt steeds meer duidelijk dat de gezondheid en leefstijl van de vrouw veel invloed heeft op de ontwikelling van de baby. We zullen bespreken wat je kunt doen om je vruchtbaarheid en daarmee de kans op een zwangerschap te vergroten.

ZWANGER WORDEN

Als je zwanger wil worden, is het handig om te weten wat je vruchtbare dagen zijn. Hierbij is de menstruele cyclus een goed meetinstrument. Een gemiddelde menstruatiecyclus duurt tussen de 24 en 35 dagen, gerekend van de eerste dag van de menstruatie en tot de eerste dag van de volgende menstruatie.

 

Bij een cyclus van 28 dagen vindt de eisprong vaak plaats op de 14e dag. Bij een langere cyclus vindt de eisprong ook vaak later plaats. Je bent vruchtbaar in de periode 3 dagen voor en 1 dag na de eisprong. Om zwanger te worden is het niet nodig om in die periode extreem veel te vrijen. Om de 2 à 3 dagen is voldoende omdat het mannelijke zaad enkele dagen kan overleven.

 

Als je een regelmatige menstruatie hebt en regelmatig seks hebt is 80% van de stellen binnen 1 jaar zwanger.

Kinderwensspreekuur

Als verloskundigen kunnen wij jullie helpen wanneer jullie een kinderwens hebben. Tijdens dit spreekuur zullen er veel vragen gesteld worden over jullie gezondheid, de gezondheid van beide families en jullie leefstijl. We zullen aangepaste en persoonlijke adviezen geven.

Aan het eind van de afspraak hebben jullie een duidelijk beeld wat jullie kunnen doen en moet laten om zo gezond en snel mogelijk zwanger te worden. Meld je aan via het inschrijfformulier of bel naar telefoonnummer: 06- 52047610 en kunnen we een afspraak inplannen.

 

 

Leefstijl

In de kinderwensfase kun je al veel doen om de kans op een zwangerschap te vergroten. Er komt dus meer bij kijken dan te stoppen met anticonceptie en geen alcohol meer te drinken.

 

Tips die we jullie alvast kunnen meegeven:

Foliumzuur

Iedere vrouw die zwanger wil worden wordt aangeraden 0,4 mg. foliumzuur (vitamine B11) in te nemen. Foliumzuur is een stof waarvan bekend is dat wanneer deze extra wordt ingenomen, de kans op het krijgen van een kindje met een neurale-buisdefect (open ruggetje) wordt verkleind.

 

Het gebruik van foliumzuur geeft geen garantie op een gezonde baby; ook andere omstandigheden en erfelijke factoren kunnen van invloed zijn. Maar het gebruik van foliumzuur verkleint de kans op een kind met een neurale-buisdefect wel.

 

Foliumzuur is verkrijgbaar bij iedere apotheek. De inname van foliumzuur is zinvol vanaf 4 weken vóór het ontstaan van de zwangerschap tot en met een duur van 10 weken zwangerschap. Hierna kun je stoppen met de inname. Het is dus aan te raden, 1 maand voor het stoppen van de anticonceptie te starten met de inname van foliumzuur.

Roken & alcohol

Roken

Als je zwanger probeert te raken is het advies om te stoppen met roken. Zowel roken als meeroken is schadelijk. Het vermindert de vruchtbaarheid, doordat het een negatieve invloed heeft op de kwaliteit van de eicellen en de zaadcellen. Zo halveert roken je maandelijkse kans om zwanger te worden. Daarnaast verhoogt het de kans op een miskraam.

Kinderen van moeders die tijdens de zwangerschap roken hebben een verhoogde kans op groeivertraging, vroeggeboorte en luchtwegaandoeningen.
Het goede nieuws is dat de schadelijke effecten verdwijnen na het stoppen. Bij mannen duurt het ongeveer drie maanden om nieuwe zaadcellen te maken. De duur van het ‘roken-effect’ op de eicel is niet precies bekend. Genoeg redenen dus om elkaar te stimuleren en te ondersteunen in het stoppen met roken!

 

 

Alcohol 

Alcohol vermindert de vrouwelijke én mannelijke vruchtbaarheid. Bij vrouwen kan het ervoor zorgen, dat ze geen eisprong hebben. Het zaad van mannen vermindert in kwaliteit, het aantal zaadcellen neemt af en er zijn beduidend meer afwijkende zaadcellen.

Gemiddeld een wijntje per dag, dat zijn vijf tot negen drankjes per week, geeft een drie maal verhoogde kans op een miskraam. Als je zwanger wilt worden is het verstandig om beiden geen alcohol te drinken. Dat verhoogt de kans op het ontstaan van een zwangerschap en verlaagt de kans op een miskraam.

Kinderen van moeders die tijdens de zwangerschap (over)matig alcohol gebruiken, hebben onder andere een verhoogde kans op groeiachterstand.
Het goede nieuws is dat de schadelijke effecten verdwijnen na het stoppen. Bij mannen duurt het ongeveer drie maanden om nieuwe zaadcellen te maken. Na deze drie maanden is de zaadkwaliteit weer optimaal.
Genoeg redenen om de alcohol te laten staan!

 

Anticonceptie

De pil
Wanneer je stopt met de anticonceptiepil, dan is je menstruatiecyclus niet altijd meteen regelmatig. Het lichaam heeft gemiddeld 3 maanden de tijd nodig om de natuurlijke cyclus te herstellen.
Het kan zijn dat je destijds de pil bent gaan slikken om je onregelmatige cyclus te reguleren. Wanneer je in dat geval stopt met de pil, is de kans groot dat je cyclus opnieuw onregelmatig is. Mocht je cyclus langer dan 6 weken zijn na het stoppen van de pil, dan is het aan te raden naar de huisarts te gaan.
Langdurig pilgebruik leidt niet tot onvruchtbaarheid, echter het ontstaan van een zwangerschap kan soms wat langer duren.
Spiraaltje
Gebruik je een spiraaltje als voorbehoedsmiddel dan kun je dit door de huisarts laten verwijderen. Als een spiraaltje is verwijderd kun je meteen zwanger raken. Het maakt niet uit of het een zogenoemd ‘koperspiraaltje’ betreft of de Mirena® (het hormoonspiraaltje). Tijdens het dragen van het spiraaltje is je menstruatiecyclus intact gebleven. Je hebt immers maandelijks een eisprong gehad.

 

Nuvaring®
Wanneer je stopt met de Nuvaring®, dan is je menstruatiecyclus niet altijd meteen regelmatig. Het lichaam heeft gemiddeld 3 maanden de tijd nodig om de natuurlijke cyclus te herstellen.

 

Implanon®
Gebruik je de Implanon®, een hormoonstaafje, als voorbehoedsmiddel, dan kun je dat door de huisarts laten verwijderen. Het kan even duren voordat je cyclus weer normaal is. Dit komt door de hogere hormoonconcentratie in het staafje. Het duurt hierdoor iets langer voordat deze hormonen uit je lichaam zijn.

 

Prikpil
Als je de prikpil gebruikt kan een normale cyclus langer op zich laten wachten, dit komt doordat de concentratie hormonen veel hoger ligt dan bij de ‘normale’ pil. Het duurt dus allemaal iets langer voordat deze hormonen uit je lichaam zijn.

Medicatie

Bij medicatiegebruik is het verstandig om er bij de apotheek een aantekening van te laten maken dat je zwanger wilt worden en eventueel ook te overleggen met je behandeld arts. 50% van de voorgeschreven medicijnen zijn (mogelijk) schadelijk in de zwangerschap.

 
Voorzichtigheid is ook geboden bij homeopathische middelen en middelen die je zonder recept bij de drogist of apotheek kunt kopen, lees altijd nauwkeurig de bijsluiter, raadpleeg bij twijfel je apotheek of huisarts. Bij pijnklachten kan zonder gevaar paracetamol 500mg zonder codeïne of coffeïne worden gebruikt.

Sporten

Het is prima om door te gaan met sporten als je zwanger wilt worden. Zeker in geval van overgewicht heeft het een positief effect op de vruchtbaarheid.
Echter extreem vaak sporten, bijvoorbeeld professioneel, kan de vruchtbaarheid verminderen. Dit komt door verandering in de hormoonhuishouding. Als het sporten dan gestopt of verminderd wordt keert de vruchtbaarheid weer terug.

Voeding

Een gezond gewicht verhoogt niet alleen de kans op de zwangerschap maar nemen ook de risico’s op complicaties af. Met behulp van de BMI (Body Mass Index) kun je berekenen of je een gezond gewicht hebt. (link bijvoegen?).
Gezonde, gevarieerde voeding is extra belangrijk: drie maaltijden per dag met minimaal 2 ons verse groenten, twee stuks fruit, volkoren producten en voldoende vocht (minstens 1,5 liter) is gezond. Op deze manier krijg je de onmisbare vitaminen en mineralen binnen, maar ook anti-oxidanten (dit zijn stoffen die ervoor zorgen dat je alle andere ‘goede’ voedingsstoffen makkelijker opneemt).

 

Er zijn bij maaltijden een aantal ingredienten die je beter niet kunt eten zoals, geen rauw vlees, geen producten die rauwe melk bevatten en geen orgaanvlees. Teveel cafeïne vermindert de vruchtbaarheid. Maximaal twee tot drie koppen koffie per dag is geen probleem als je zwanger wilt worden. Cafeïnevrije koffie vertraagt het proces van zwanger worden ook.

 

Belangrijk is om groenten en fruit goed te wassen alvorens het te nuttigen