fbpx
Prenatale screening - Al je vragen beantwoord - Pregnanta Geboortezorg
18088
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-18088,bridge-core-1.0.5,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,footer_responsive_adv,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-theme-ver-25.5,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.6.0,vc_responsive

Prenatale screening

Gelukkig worden de meeste kinderen gezond geboren. Vanzelfsprekend hoop je dat ook jouw kindje gezond is. Tijdens elke zwangerschap is er echter helaas een kleine kans dat het kindje een afwijking heeft. Soms komen er aangeboren afwijkingen voor die we al in de zwangerschap kunnen opsporen. Hiervoor zijn verschillende prenatale testen beschikbaar, als je daar behoefte aan hebt. We zullen hiervoor een apart counselingsgesprek inplannen naar wens, waarbij we je kunnen ondersteunen bij het maken van de juiste keuze. Lees meer informatie over de mogelijke testen via: de folder van het RIVM. Soms blijft het een moeilijke beslissing om de keuze te maken die bij je past, dan kan er nog een keuzehulp vragenlijst bij ondersteunen.

Wil je graag persoonlijk advies over een prenatale screening of maak je je ergens zorgen over? Je bent altijd welkom bij ons op de praktijk. Wil je een afspraak maken of kennis komen maken? Neem hiervoor contact met ons op via 020-775 99 27. We zijn op werkdagen tussen 08:30 en 12:30 uur telefonisch te bereiken. Ook is het mogelijk om ons een mail sturen naar verloskundigen@pregnanta.nl. Wij zullen dan zo snel mogelijk contact met je opnemen voor het inplannen van een afspraak.

Combinatietest

Je kan er voor kiezen om een combinatietest te laten uitvoeren: een kansbepalende test die het risico op bepaalde syndromen berekend. Dit gaat om downsyndroom (trisomie 21), patau- (trisomie 13) en edwardssyndroom (trisomie 18). De combinatietest geeft geen risico’s voor jou of de baby. Er wordt bloed bij je afgenomen en met de echo tussen 11 en 14 weken wordt de nekplooi van de baby opgemeten.  Bij een verhoogde kans op een van de syndromen, dat wil zeggen een kans die groter is dan 1 op 200, kun je kiezen voor vervolgonderzoek: de NIPT-test of een vlokkentest of een vruchtwaterpunctie. De uitslag van deze testen geeft meer informatie of er sprake is van een van de 3 syndromen.

NIPT

Sinds 1 april 2017 kan je ervoor kiezen op de NIPT te laten uitvoeren. Dit is een bloedonderzoek vanaf 11 weken zwangerschap, om te controleren of je kind syndroom van down, edwards of patau heeft.  De NIPT test geeft ook geen risico’s voor jou of de baby. De NIPT wordt aangeboden binnen een wetenschappelijke studie: TRIDENT-2 studie. Deze test controleert op dezelfde aandoeningen als voorheen de combinatietest, maar belangrijk om te weten is dat de NIPT test een betrouwbaardere uitslag geeft dan de combinatietest. Een goede testuitslag heeft bij de NIPT test een betrouwbaarheid van 99,9%. Indien blijkt dat je kindje mogelijk een chromosomale afwijking heeft, heb je het recht op vervolgonderzoek middels een vlokkentest of vruchtwaterpunctie.

20 weken echo

Tussen 12-16 weken bespreken we de mogelijkheid om een 20-weken echo te laten uitvoeren om de baby van top tot teen te bekijken. Of je deze echo wilt laten doen is ook een keuze. Deze echo duurt rond de 30-40 minuten. Meer informatie lees je in op deze pagina of in deze folder.  Het is goed om te weten dat de 20 weken echo geen garantie is dat de baby 100% gezond is, soms kunnen afwijkingen niet te zien zijn op een echo.

Kom langs bij de praktijk

Heb je nog vragen? Kom vrijblijvend bij ons langs en we helpen je graag. Jullie kunnen telefonisch een afspraak maken voor een eerste kennismaking, of ons contactformulier invullen. Wij nemen dan binnen twee werkdagen contact met jullie op.

Verloskundigenpraktijk

Koekoeksplein 19 HS
1021 VA Amsterdam

 

020 775 99 27 (algemeen nummer)

06-520 476 10 (spoednummer)

 

assistentes@pregnanta.nl

verloskundigen@pregnanta.nl

Dependance Zeeburgereiland

Eef Kamerbeekstraat 503
1095 MP Amsterdam

 

020 775 99 27 (algemeen nummer)

06-520 476 10 (spoednummer)

 

assistentes@pregnanta.nl

verloskundigen@pregnanta.nl