Zwangerschap

Gefeliciteerd!

Voorzichtige blijdschap, verbijstering, ongeloof, twijfels of uitzinnige vreugde? Alles is mogelijk. Hoe dan ook: je bent zwanger. We helpen je graag op weg. We willen je graag begeleiden bij een gezonde en veilige zwangerschap en bevalling en een goede start daarna. Als je een zwangerschapstest hebt gedaan kun je zonder verwijzing van de huisarts direct contact met ons opnemen. Je kunt je dan direct aanmelden via het inschrijvingsformulier. Je mag ons ook bellen voor het maken van een afspraak op maandag t/m vrijdag tussen 08.30 uur en 16.00 uur.

AFSPRAAK MAKEN

EERSTE AFPSRAAK EN VERVOLGCONTROLES

INTAKE

De eerste controle vindt plaats bij 6 à 9 weken (gerekend vanaf de eerste dag van de laatste menstruatie). Zodra je weet dat je zwanger bent, kun je hiervoor een afspraak maken. Ook krijg je dan een kopie van je zwangerschapsdossier mee.

De eerste controle is een vrij uitgebreide controle (intakegesprek, 60 min.). Voor een goede begeleiding van je zwangerschap is het van belang dat we weten of:

  • (erfelijke) ziekten of aandoeningen in je familie of die van je partner voorkomen;
  • je aandoeningen hebt (gehad);
  • of je gewoonten hebt die risico’s voor de zwangerschap met zich meebrengen (roken, alcohol-, drugs- en medicijngebruik).

Bij de eerste controle meten we je bloeddruk en je gewicht en is er natuurlijk ruimte voor vragen die je hebt. We kunnen de harttonen van het kindje nog niet beluisteren, hiervoor is het te vroeg. Je krijgt aan het eind van de controle informatie mee voor bloedonderzoek, een (termijn) echo en gevraagd of je gecounseld wilt worden voor prenatale screening. Dit is een keuze en zo ja wordt dit gesprek apart ingepland.

VERVOLGCONTROLES

De tweede controle vindt na enkele weken plaats en duurt ongeveer 30 minuten. Bij deze controle bespreken we de uitslagen van het bloedonderzoek, de echo en eventueel de risicobepaling. De definitieve uitgerekende datum wordt bepaald.

Gaandeweg de zwangerschap bespreken we wat voor voeding je aan je kind wilt gaan geven en staan we uitgebreid stil bij de bevalling. Voor beide onderwerpen plannen we extra tijd in tijdens het spreekuur zodat er voldoende mogelijkheid is je vragen te beantwoorden. Verder doen we de volgende (routine)onderzoeken: bloeddruk meten, wegen, groei van de baarmoeder bepalen en harttonen van het kind beluisteren. Deze onderzoeken komen in alle vervolgcontroles terug.

Het aantal weken tussen de controles wordt steeds kleiner naarmate de zwangerschap vordert. Rondom 34 weken plannen we in overleg een thuisbezoek in om de bevalling te bespreken. Vanaf 36 weken controleren we je wekelijks. Indien je denkt dat je meer tijd nodig hebt voor een controle, geef dit dan bij het maken van de afspraak aan. Dan kunnen wij hier rekening mee houden.