fbpx
Kraamtijd: ook na de bevalling deskundige zorg op maat
14229
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-14229,bridge-core-1.0.5,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,footer_responsive_adv,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-theme-ver-23.8,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-5.7,vc_responsive

De Kraamtijd

De kraamtijd is een bijzondere, intensieve periode waarin je moet wennen aan een nieuw leven. Je hebt net een zwangerschap achter de rug. Je bent net bevallen. Er is een nieuw leven met een baby die veel zorg nodig heeft 24 uur per dag. Ook in je relatie verandert er veel. Je bent nu niet meer alleen partner van elkaar maar je bent ook ouders. Het kost tijd om een nieuwe balans te krijgen in jullie leven. Daarnaast is er het herstel van de zwangerschap en de bevalling. Om je hierin bij te staan komen wij jou en je baby regelmatig thuis controleren.Samen met de kraamverzorgende verzorgen wij de medische kant van het kraambed. Tijdens deze bezoeken praten we met je na over de bevalling, we letten op de gezondheid van jou en de baby, het verloop van de voeding en de aanpassing van het gezin aan de nieuwe situatie.In het kraambed vinden ook de hielprik en de gehoorscreening plaats. Het is belangrijk dat de geboorteaangifte bij de gemeente plaatsvindt binnen drie werkdagen na de bevalling.

 

 

De kraamverzorgende is een belangrijke steun in het kraambed. Zij helpt je waar mogelijk en geeft je vele adviezen. De controles die de kraamverzorgende iedere dag doet, helpen ons om een goed beeld te krijgen van de gezondheid van jou en je baby. Het is daarom van groot belang om op tijd je aan te melden voor kraamzorg.
Als je bent bevallen in het ziekenhuis, komen wij de dag na het ontslag uit het ziekenhuis bij je thuis voor de controle van jou en je baby.

Kraambed ongemakken

De bevalling is achter de rug, maar realiseer je dat je nog steeds wat ongemakken kunt hebben de eerste tijd!

Tijdens de eerste 24 uur na de bevalling heb je meestal nog ruim bloedverlies. Je kunt ook stolsels verliezen, die soms net zo groot zijn als een sinaasappel. Indien het maandverband iedere keer binnen een kwartier vol is, is er sprake van ruim bloedverlies. Bij twijfel over de
hoeveelheid moet je contact met ons opnemen. In de loop van de kraamweek zal het bloedverlies steeds minder worden en gaan lijken op een menstruatie. Het bloedverlies kan in totaal vier tot zes weken aanhouden. Het is dan geen helderrood bloedverlies meer, maar wat bruiner. Aan
het einde van de kraamperiode zal het meer bruine, witte of gele afscheiding zijn. Soms, als je even wat meer hebt gedaan, kun je weer helderrood bloedverlies hebben.

Niet iedere kraamvrouw heeft last van naweeën. Vrouwen die snel bevallen zijn of vrouwen die bevallen zijn van hun 2e of volgende kind hebben er de grootste kans op. De naweeën komen voor tijdens de eerste dagen van het kraambed en zullen langzaam minder worden. Bij de
naweeën trekt de baarmoeder zich samen waardoor het bloedverlies beperkt wordt. Ze kunnen pijnlijk aanvoelen. Zeker wanneer de baby aan de borst gaat drinken kunnen de naweeën aanwezig zijn.
Tips:

  • Wanneer de blaas leeg is kan de baarmoeder goed samentrekken. Ook al voel je misschien geen aandrang, het is toch verstandig elke 3 uur je blaas te legen
  • Je kunt een tablet paracetamol (zonder coffeïne of codeïne) nemen, maximaal 8 tabletten van 500 mg per 24u. Ook als je borstvoeding geeft kun je paracetamol gebruiken. De hoeveelheid die de baby via de borstvoeding binnen krijgt is niet schadelijk.

Of je hechtingen hebt of niet, een goede verzorging van je bekkenbodem is altijd belangrijk. De eerste dagen na de bevalling is plassen vaak gevoelig. Dit komt doordat urine zuur is en mogelijk wat bijt in de wond. Je kunt je urine verdunnen door voldoende te drinken. Ook kun je tijdens het plassen met water spoelen, met behulp van een kannetje of door onder de douche te plassen. Ook al is het plassen gevoelig, probeer het niet uit te stellen! Goed en regelmatig met water spoelen is niet alleen prettig tijdens het plassen, het zorgt er ook voor dat de wond schoon blijft. Vervang voor een goede hygiëne regelmatig je maandverband. De kraamverzorgende controleert je wond en schakelt ons bij bijzonderheden in. Ook wij zullen regelmatig je wond bekijken. De meeste hechtingen lossen vanzelf op. In overleg met jou zullen we de resterende of pijnlijke hechtingen rond de zesde dag verwijderen. Deze hebben dan geen functie meer, maar kunnen nog wel pijnlijk trekken of kriebelen.

Er gebeurt een hoop in de kraamtijd, en je slaapt meestal slecht door de nachtvoedingen. De meeste vrouwen hebben de 4e dag na de bevalling een dip, je borsten doen zeer van de stuwing, de hechtingen trekken, de hormonen gieren door je lijf en daar komen de tranen! Vaak is het een opluchting om eens lekker uit te huilen, soms zijn het ook tranen van geluk. Als je depressieve gevoelens blijft houden is het altijd belangrijk dat je er met iemand over praat, bijvoorbeeld met je verloskundige.

Stuwing is het groter worden van de borsten door een flinke toename van de melk(klier) productie, de borsten voelen pijnlijk en strak gespannen aan. Stuwing ontstaat meestal op de 3e of 4e dag na de geboorte van je kind. Als je last van stuwing hebt is het verstandig om je kind vaak te laten drinken, soms lukt dat niet goed of is het te pijnlijk en is het beter om wat voeding af te kolven. Het dragen van een stevige BH of een borstverband kan ook verlichting geven, zeker ook als je flesvoeding geeft.

Kraamvisites

Het kraambed valt de eerste 10 dagen onder de zorg van de verloskundige. Als je ongerust bent of een dringende vraag hebt kun je in deze periode altijd contact opnemen met ons. De kraamzorg is meestal de eerste acht dagen aanwezig, mochten er problemen zijn in het kraambed waarbij het gewenst is dat de kraamzorg nog wat langer aanwezig is, dan bestaat er de mogelijkheid om deze zorg te verlengen met eventueel een 9e of 10e dag. Daarna nemen de huisarts en het consultatiebureau de zorg van ons over. Uiteindelijk is er zes weken na de bevalling een afrondend gesprek en controle op ons spreekuur. Hiermee komt er een eind aan onze zorg.

 

Het kraambed is belangrijk om goed te herstellen van zwangerschap en bevalling. Wij adviseren je voldoende rust te nemen!

Overig

Temperatuur van de baby

De normale temperatuur van een pasgeboren baby ligt tussen de 36,5 en 37,5 graden. De eerste week is het verstandig de temperatuur van de baby 2 of 3 maal per dag te meten, dit doe je met een digitale thermometer rectaal (in de anus) van de baby. De kraamverzorgster leert je dit! Als de temperatuur beneden de 36,5 graden komt geef je de baby een nieuwe warme kruik, en mutsje op. Gaat de temperatuur dan nog niet omhoog of bij koorts bel dan de verloskundige.

Aangifte e.d.

Aangifte moet binnen 3 werkdagen na de geboorte. Vergeet niet je identiteitsbewijs, trouwboekje of eventueel erkenningsbewijs mee te nemen. Je kunt er een afspraak voor maken, maar in de meeste gevallen kun je ook zonder afspraak terecht.