Vruchtbaarheid bevorderen

In de kinderwensfase kun je al veel doen om de kans op een gezonde zwangerschap te bevorderen. Er komt dus meer bij kijken dan te stoppen met anticonceptie en geen alcohol meer te drinken. Heb je vragen over hoe je de vruchtbaarheid vergroot? Neem dan contact met ons op via 020-775 99 27. We zijn op werkdagen tussen 08:30 en 14:00 uur telefonisch te bereiken. Ook is het mogelijk om ons een mail sturen naar verloskundigen@pregnanta.nl. Wij zullen dan zo snel mogelijk contact met je opnemen. Wil je een afspraak maken om langs de praktijk te komen? Je bent altijd welkom op de praktijk om vrijblijvend kennis te maken.

Neem contact op

FOLIUMZUUR

Iedere vrouw die zwanger wil worden wordt aangeraden 0,4 mg. foliumzuur (vitamine B11) in te nemen. Foliumzuur is een stof waarvan bekend is dat wanneer deze extra wordt ingenomen, de kans op het krijgen van een kindje met een neurale-buisdefect (open ruggetje) wordt verkleind.

Het gebruik van foliumzuur geeft geen garantie op een gezonde baby; ook andere omstandigheden en erfelijke factoren kunnen van invloed zijn. Maar het gebruik van foliumzuur verkleint de kans op een kind met een neurale-buisdefect wel.

Foliumzuur is verkrijgbaar bij iedere apotheek. De inname van foliumzuur is zinvol vanaf 4 weken vóór het ontstaan van de zwangerschap tot en met een duur van 10 weken zwangerschap. Hierna kun je stoppen met de inname. Het is dus aan te raden, 1 maand voor het stoppen van de anticonceptie te starten met de inname van foliumzuur.

Voeding

Een gezond gewicht verhoogt niet alleen de kans op de zwangerschap maar nemen ook de risico’s op complicaties af. Met behulp van de BMI (Body Mass Index) kun je berekenen of je een gezond gewicht hebt. Gezonde, gevarieerde voeding is extra belangrijk. Eet drie maaltijden per dag met minimaal 2 ons verse groenten en twee stuks fruit. Belangrijk is om groenten en fruit goed te wassen voordat je het eet.

We raden ook volkoren producten en voldoende vocht (minstens 1,5 liter) aan. Op deze manier krijg je de onmisbare vitaminen en mineralen binnen, maar ook anti-oxidanten (dit zijn stoffen die ervoor zorgen dat je alle andere ‘goede’ voedingsstoffen makkelijker opneemt). Ook zijn er een aantal ingrediënten die je beter niet kunt eten, zoals rauw vlees, producten die rauwe melk bevatten en orgaanvlees. Teveel cafeïne vermindert ook de vruchtbaarheid. Drink maximaal twee tot drie koppen koffie per dag als je zwanger wilt worden. Cafeïnevrije koffie vertraagt het proces van zwanger worden ook.

Anticonceptie

DE PIL

Wanneer je stopt met de anticonceptiepil, dan is je menstruatiecyclus niet altijd meteen regelmatig. Het lichaam heeft gemiddeld 3 maanden de tijd nodig om de natuurlijke cyclus te herstellen. Het kan zijn dat je destijds de pil bent gaan slikken om je onregelmatige cyclus te reguleren. Wanneer je in dat geval stopt met de pil, is de kans groot dat je cyclus opnieuw onregelmatig is. Mocht je cyclus langer dan 6 weken zijn na het stoppen van de pil, dan is het aan te raden naar de huisarts te gaan. Langdurig pilgebruik leidt niet tot onvruchtbaarheid, echter het ontstaan van een zwangerschap kan soms wat langer duren.

SPIRAALTJE

Gebruik je een spiraaltje als voorbehoedsmiddel dan kun je dit door de huisarts laten verwijderen. Als een spiraaltje is verwijderd kun je meteen zwanger raken. Het maakt niet uit of het een zogenoemd ‘koperspiraaltje’ betreft of de Mirena® (het hormoonspiraaltje). Tijdens het dragen van het spiraaltje is je menstruatiecyclus intact gebleven. Je hebt immers maandelijks een eisprong gehad.

NUVARING®

Wanneer je stopt met de Nuvaring®, dan is je menstruatiecyclus niet altijd meteen regelmatig. Het lichaam heeft gemiddeld 3 maanden de tijd nodig om de natuurlijke cyclus te herstellen.

IMPLANON®

Gebruik je de Implanon® (een hormoonstaafje) als voorbehoedsmiddel, dan kun je dat door de huisarts laten verwijderen. Het kan even duren voordat je cyclus weer normaal is. Dit komt door de hogere hormoonconcentratie in het staafje. Het duurt hierdoor iets langer voordat deze hormonen uit je lichaam zijn.

PRIKPIL

Als je de prikpil gebruikt kan een normale cyclus langer op zich laten wachten, dit komt doordat de concentratie hormonen veel hoger ligt dan bij de ‘normale’ pil. Het duurt dus allemaal iets langer voordat deze hormonen uit je lichaam zijn.

Roken & Alcohol

ROKEN

Als je zwanger probeert te raken is het advies om te stoppen met roken. Zowel roken als meeroken is schadelijk. Het vermindert de vruchtbaarheid, doordat het een negatieve invloed heeft op de kwaliteit van de eicellen en de zaadcellen. Zo halveert roken je maandelijkse kans om zwanger te worden. Daarnaast verhoogt het de kans op een miskraam.

Kinderen van moeders die tijdens de zwangerschap roken hebben een verhoogde kans op groeivertraging, vroeggeboorte en luchtwegaandoeningen.
Het goede nieuws is dat de schadelijke effecten verdwijnen na het stoppen. Bij mannen duurt het ongeveer drie maanden om nieuwe zaadcellen te maken. De duur van het ‘roken-effect’ op de eicel is niet precies bekend. Genoeg redenen dus om elkaar te stimuleren en te ondersteunen in het stoppen met roken!

ALCOHOL

Alcohol vermindert de vrouwelijke én mannelijke vruchtbaarheid. Bij vrouwen kan het ervoor zorgen, dat ze geen eisprong hebben. Het zaad van mannen vermindert in kwaliteit, het aantal zaadcellen neemt af en er zijn beduidend meer afwijkende zaadcellen.

Gemiddeld een wijntje per dag, dat zijn vijf tot negen drankjes per week, geeft een drie maal verhoogde kans op een miskraam. Als je zwanger wilt worden is het verstandig om beiden geen alcohol te drinken. Dat verhoogt de kans op het ontstaan van een zwangerschap en verlaagt de kans op een miskraam.

Kinderen van moeders die tijdens de zwangerschap (over)matig alcohol gebruiken, hebben onder andere een verhoogde kans op groeiachterstand.

Het goede nieuws is dat de schadelijke effecten verdwijnen na het stoppen. Bij mannen duurt het ongeveer drie maanden om nieuwe zaadcellen te maken. Na deze drie maanden is de zaadkwaliteit weer optimaal.

Genoeg redenen om de alcohol te laten staan!