Zwangerschapskwalen

Tijdens de zwangerschap kunnen zwangerschapskwaaltjes voorkomen. Soms kun je hier zelf al wat aan doen. Houden de ongemakken aan? Je kunt ons altijd even bellen voor advies, we helpen je graag. Lees hieronder de meest voorkomende zwangerschapskwalen en tips wat je hier aan kunt doen. Wil je toch graag persoonlijk advies? Je bent altijd welkom bij ons op de praktijk. Wil je een afspraak maken of kennis komen maken? Neem hiervoor contact met ons op via 020-775 99 27. We zijn op werkdagen tussen 08:30 en 16:00 uur telefonisch te bereiken. Ook is het mogelijk om ons een mail sturen naar verloskundigen@pregnanta.nl. Wij zullen dan zo snel mogelijk contact met je opnemen voor het inplannen van een afspraak.

AFSPRAAK MAKEN

VERANDERDE EETLUST:

Door de groeiende behoefte van je baby en alle invloeden op je lichaam die hiermee samenhangen, verandert het een en ander in je stofwisseling en spijsvertering. Je krijgt een grotere behoefte aan energie en bouwstoffen. Je eetgewoontes veranderen, waarschijnlijk door hormonale veranderingen. Het slijmvlies van het maagdarmkanaal zwelt door de doorbloeding en hormonale veranderingen. Je gewicht neemt toe. Je koolhydraat- en vetstofwisseling verandert. Dit geldt ook voor je water- en zouthuishouding. Het is algemeen bekend, dat smaak en geur tijdens de zwangerschap kunnen veranderen. Dingen die je vroeger lekker vond, laten je nu koud of gaan zelfs enorm tegen staan. Het omgekeerde komt ook voor. Je kunt nu vaak op de vreemdste momenten enorme trek krijgen in dingen die je vroeger niet lustte.

BANDENPIJN:

De baarmoeder zit aan het bekken vast met een soort spieren. Door de groei van de baarmoeder of de indaling van het kindje in het bekken komen deze banden op spanning te staan. Dit kan een stekende of zeurende pijn richting de liezen veroorzaken, dat soms uitstraalt naar de onderrug. Neem bij bandenpijn een warme douche of leg een warme kruik op je buik. Door de warmte ontspannen de banden zich, wat de klachten kan verminderen.

VERMOEIDHEID:

Gedurende de eerste drie maanden van de zwangerschap neemt de behoefte aan slaap, onder invloed van allerlei veranderingen in het lichaam toe. Dit kan erg vervelend zijn omdat je gewend bent veel energie te hebben en van alles te kunnen doen.

Tips:

  • Leg je neer bij het feit dat je niet alles meer kunt doen in het tempo dat jij dat gewend bent.
  • Geef toe aan de vermoeidheid en ga op tijd naar bed.

MISSELIJKHEID:

Ongeveer de helft van alle zwangere vrouwen heeft last van misselijkheid. Dit verschijnsel verdwijnt meestal tussen de 12 en 16 weken. De misselijkheid treedt meestal ’s morgens op bij het wakker worden of kort na het opstaan. Soms bemerk je alleen een vol of wee gevoel, dat na een hapje eten weer verdwijnt.

Tips:

  • Eet voor je opstaat een beschuitje met een kopje thee.
  • Neem de tijd om op te staan, dus niet haasten.
  • Zorg dat je voldoende slaapt, vermoeidheid werkt misselijkheid in de hand.
  • Eet door de dag heen kleine maaltijden i.p.v. drie grote maaltijden.
  • Eet waar je zin hebt.

VAKER URINEREN:

Het vele plassen is niet alleen het gevolg van de baarmoeder die op de blaas drukt. Dit wordt ook veroorzaakt doordat het hart tijdens de zwangerschap sneller klopt, waardoor er meer bloed door de nieren gepompt wordt. Dit heeft weer tot gevolg dat de nieren meer urine produceren.

Het vaker moeten plassen komt vooral in het begin en aan het eind van de zwangerschap voor. In het begin van de zwangerschap wordt dit veroorzaakt door de groeiende baarmoeder die zich dan nog in het kleine bekken bevindt. Wanneer de baarmoeder groter wordt en daardoor uit het kleine bekken groeit, zal het vaker moeten plassen ook weer tijdelijk overgaan. Aan het einde van de zwangerschap wordt het vaker plassen veroorzaakt doordat de baby op de blaas duwt, waardoor deze minder gevuld kan worden.

GESPANNEN BORSTEN:

Borsten kunnen erg snel reageren op veranderingen in het hormoonevenwicht. Door de stijging van de hoeveelheid oestrogenen in het bloed wordt er in de borsten iets meer vocht vastgehouden dan anders. Ze zwellen iets op en worden mede daardoor ook wat gevoeliger voor aanraking. Soms kan aanraking zelfs pijnlijk zijn.

Een andere, later optredende, verandering is het zichtbaar worden van de oppervlakkige adertjes in de huid van de borsten. Dit is een uiting van de toegenomen doorbloeding van de melkklieren. En tenslotte zal ook de tepelhof, de bruin gekleurde ring rond de tepel, in omvang toenemen.

STEMMINGSWISSELINGEN:

Zwangerschap geeft aanleiding tot een reeks lichamelijke en hormonale veranderingen. De verhoogde afscheiding van bepaalde hormonen heeft invloed op je emotionele belevingen, zelfs op je totale gedrag. Of je het fijn vindt om zwanger te zijn of juist niet: perioden van je prettig voelen en perioden met gevoelens van onbehagen wisselen elkaar af.

Emotionele reacties in de zwangerschap zijn individueel zeer verschillend en zijn afhankelijk van:

  • de acceptatie van de zwangerschap
  • het cultuurpatroon
  • de houding van de partner en de omgeving

HUIDVERANDERINGEN:

Dat de doorbloeding van het hele lichaam toeneemt, kun je aan de huid goed merken. Op diverse plaatsen worden kleine huidvaatjes als blauw doorschemerende draadjes zichtbaar. Twee op de drie zwangere vrouwen merkt daar wel iets van.
In de huid lopen overal kleine adertjes. Ze zijn zo dun, dat je ze met het blote oog niet kunt zien. Door de toegenomen doorbloeding tijdens de zwangerschap worden ze echter wat dikker en kun je ze wel zien. In de regel gaat het om een rood puntje met van daaruit grillig uitwaaierende roodblauwe streepjes (bloedvatspinnetjes). De toegenomen doorbloeding zorgt er vaak voor, dat de huid er op diverse plaatsen iets roder uit gaat zien.

STRIAE/STRIEMEN:

Striae zijn de zogenaamde zwangerschapsstriemen. Zij ontstaan door het rekken van de huid, waardoor deze scheurtjes gaat vertonen. De kleur is blauwachtig-rood (doorschemeren van de bloedvaatjes). Na de zwangerschap blijven er littekens over, welke verbleken. Striae komen vooral voor op de buik, op de buitenkant van de dijen en soms op de borsten. Behalve rek (elasticiteit) kunnen ook factoren als aanleg en hormonen het al dan niet ontstaan van striae beïnvloeden.
Anders dan dat reclames doen vermoeden, kunnen dure lotions striae niet voorkomen. Wil je jezelf toch insmeren, dan kan dit ook met een gewone bodylotion.

DIKKE ENKELS:

Dikke enkels worden veroorzaakt door vochtophoping in de enkels en eventueel de onderbenen. Deze vochtophoping wordt oedeem genoemd. Gedeeltelijk wordt dit veroorzaakt doordat het bloed minder gemakkelijk terugstroomt naar het hart. Het oedeem wordt echter ook veroorzaakt doordat zich veel vocht buiten de bloedvaten bevindt. Als je water drinkt, gaat dit grotendeels naar de ruimte buiten de vaten. Hierdoor zwellen je benen op. Pas als je gaat liggen, komt dat vocht weer in de bloedvaten terecht. Via het bloed komt het terecht bij de nieren, waardoor je meer moet plassen, vooral ’s nachts.

Tips:

  • Blijf vooral veel drinken (min. 2 liter/dag), want je moet wel je afvalstoffen af kunnen voeren.
  • Leg je benen omhoog wanneer je gaat zitten.
  • Ga niet meer een hele dag de stad in.
  • Doe op tijd je ringen af wanneer je vingers ook opzwellen.
  • Steek regelmatig je handen omhoog en beweeg je vingers flink.
  • Laat je behandelen door een voetzonereflextherapeut.

LIBIDO (ZIN IN VRIJEN):

Aan het begin van de zwangerschap hebben veel vrouwen vaak minder zin in vrijen. In de loop van de zwangerschap verandert dit weer naar een normaal tot verhoogd libido. Aan het einde van de zwangerschap neemt het libido weer af. Dit is wel voor alle vrouwen verschillend.

Welke klachten kun je hebben na het vrijen?

  • Bloedverlies: Soms verlies je een heel klein beetje bloed tijdens of na het vrijen. Dat komt meestal doordat er een bloedvaatje is geknapt. Je verliest dan maar een paar druppeltjes bloed. Vaak komt er nog een tijdje wat bruin bloedverlies uit je vagina. Dat is heel normaal. Verlies je meer bloed? Of maak je je zorgen? Bel ons dan.
  • Harde buik: Na het vrijen kun je last hebben van een harde buik. Dat is een hard en pijnlijk gevoel, alsof je baarmoeder een harde bal is. Dat komt doordat de spieren in je baarmoeder tijdens een orgasme samentrekken. Het kan uren duren voordat je buik weer soepel is. Het is belangrijk dat je probeert te ontspannen: adem rustig naar je buik toe, maak je buik bol bij een inademing en blaas daarna rustig uit. Ook een warme douche of een warme kruik tegen je buik kunnen je helpen ontspannen.

HAARVERANDERINGEN

Tijdens de zwangerschap verandert er nog al eens wat aan je haren. Door de toegenomen doorbloeding worden de haarzakjes extra gestimuleerd. Er komen nieuwe haren bij, terwijl er minder dan gewoonlijk uitvallen. Na enkele maanden kan dat tot een merkbare dichtere inplant leiden. Maar de talgklieren van de hoofdhuid worden tijdens de zwangerschap juist minder actief. Het haar wordt minder vet dan je gewend bent.

Na de bevalling kun je last hebben van een verhoogde haaruitval. Dit wordt veroorzaakt doordat je lichaam onder invloed van hormonen weer gaat functioneren zoals voor de zwangerschap. De toegenomen doorbloeding van je haren neemt dus weer af, waardoor de uitval van haren weer toeneemt. Dit verdwijnt na verloop van tijd.